Tény alapú pályaorientációs szakpolitikai kézikönyv

Az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat megbízásából Tristram Hooley professzor fogta össze a tény alapú pályaorientációs szakpolitika alakítását elősegítő kézikönyv elkészítését. A kötet angol nyelven már elérhető.

A munka célja, hogy összefoglalja mindazt a tudást, amely az életút-támogató pályaorientációs kormányzati tevékenységek során mérés-értékelésben eddig keletkezett Európában, ugyanakkor keretet adjon egy jövőbeli szakpolitikai építkezésnek, a szakpolitikai beavatkozások értékelésének ezen a területen.

Ezt a feladatot koránt sem olyan könnyű teljesíteni, hiszen a pályatanácsadás haszna egyszerre jelenik meg az egyénnél és a közösségnél. A pályaorientációs tevékenység leválasztása az oktatásügyi és munkaügyi tevékenységekről, az iskola munkájáról, avagy a komplex munkaerő-piaci programok tartalmáról nem egyszerű feladat.

A szakpolitikai mérés-értékelés általános irodalmából ismert szabályszerűségek természetesen az életút-támogató pályaorientáció esetében is érvényesek, azonban a tevékenység társadalmi alrendszereken átívelő jellemzője és életpályát átfogó működése okán a hozamok vagy veszteségek nehezen kimutathatóak.

 

Hozzáférés a teljes kötethez angol nyelven: http://www.elgpn.eu/publications/elgpn-tools-no.-3-the-evidence-base-on-lifelong-guidance

Rovat: 
LLG Policy