A társadalmi vállalkozások működési céljai közt a profitorientáció, a foglalkoztatás bővítés és a közösségi célok egyaránt megjelennek. A for-profit vállalkozásoktól a társadalmi célok és a küldetés választja el őket. E szervezetek beazonosítása nehézségekbe ütközik, strukturális adataink hiányosak, de a terepi tapasztalatok kiegészítő információi segítségével igyekszünk bemutatni szerepüket az élelmiszergazdaságban. A társadalmi vállalkozások sokféle tevékenységet végeznek, amelyek közül az egyik leggyakrabban előforduló terület a mezőgazdaság és az élelmiszeripar. Különösen igaz ez a vidékies térségekben működő társadalmi vállalkozásokra, amelyek a tapasztalatok szerint működésükkel jelentékeny hatással bírnak mikrokörnyezetükre, a helyi gazdaság fejlődésére. Jelen cikk keretein belül bemutatjuk e vállalkozások szerepét az élelmiszergazdaság területén, valamint kitérünk azokra a különbségekre, amelyek a társadalmi vállalkozások és az ágazatban működő KKV-k közt mutatkoznak.