Nyári vakáció az EU-ban – nem mindenkinek

 A nyárra bezárt iskolák, a szabadságolások miatt részlegesen működő intézmények, az Európa szerte dübörgő nyári vakáció szezonjában az Európai Bizottság munkaügyi, szociális hírekről tudósító augusztusi hírlevele értelmében az európai állampolgárok 39%-a nem engedheti meg magának azt, hogy legalább egy hétig az otthonából kimozdulva pihenhessen.

Az üdüléssel töltött egy hetes éves szabadság hiánya egyike a szegénységi mutatóként széles körben használt súlyos anyagi nélkülözést mérő indikátornak, amelyet kilenc anyagi jellegű problémából (fizetési hátralék, fűtés hiánya, váratlan kiadások fedezetének hiánya, kétnaponta hús fogyasztásának hiánya, anyagi okok miatt személygépkocsi, telefon, mosógép, tévé készülék hiánya, egyhetes, nem otthon töltött üdülés hiánya) négy, vagy annál több megléte esetén kerül kiszámításra. Az Európai Unióban 2014-ben a népesség 8,9 százaléka tartozott ebbe körbe. Az anyagi depriváció legjellemzőbb összetevőit az otthontól távol töltött üdülés nélkülözése mellett a váratlan kiadások kezelhetőségének a problémái jelentik.

 Az anyagilag megengedhető üdülést illetően óriási különbségek vannak a tagállamok között. A 10 százalék alatti értékével Svédország áll a rangsor élén, de Luxemburgban, Finnországban, Dániában, Hollandiában és Ausztriában is csupán 20 százaléknál kevesebb állampolgár nem engedheti meg magának az évi egyhetes kikapcsolódást. A lista végén álló Magyarország, Románia és Horvátország esetében pedig a népesség 60, vagy annál nagyobb százaléka tekinthető megfosztottnak az éves nyaralás lehetőségétől.

Mindamellett számos tagországban javult a helyzet a nyaralási perspektívák tekintetében. 2008 óta 15 országban csökkent az anyagi okok miatt nem üdülő állampolgárok aránya. Különösen Lengyelországban, Máltán, Portugáliában, Ausztriában és Bulgáriában volt tetemes – 10 százalékpont körüli – a javulás, valamint míg a balti államokban, ahol egy rövid időszakra jellemző növekedést követően jelentősen csökkent az éves üdülést anyagi okok miatt nélkülözők aránya.

Bővebben:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=2589&furtherNews=yes