A magyar közmunkarendszer újabb brüsszeli kritikája


2016. március

Az Európai Bizottság 2016. évi szakértői értékelése a magyar gazdaságról

Az Európa 2020 Stratégia végrehajtását nyomon követő uniós eljárás keretében 2016. február végén publikálta az Európai Bizottság a tagállamok éves növekedéséről szóló értékelését. Magyarország esetében a kedvező munkaerő-piaci fejlemények bemutatásán túlmenően ismételt kritikát kapott a közmunkarendszer változatlan dominanciája, csakúgy, mint a munkanélküliségi ellátások és a szociális juttatások megfelelési hiányosságai.

A Bizottsági értékelés aláhúzza, hogy 2014-ben és 2015-ben, a stabil gazdasági növekedésre épülve folytatódott a magyarországi munkaerőpiac talpra állása. Ennek hatására a munkanélküliségi ráta a válság előtti szint alá süllyedt, s a tartós munkanélküliségi ráta is kedvezően alakult. Keresleti oldalon a magánszektorbeli munkahelyteremtés 2013 vége óta erősödik, de a munkanélküliség csökkenéséhez a kivándorlás és a közmunkaprogram gyors növekedése is jócskán hozzájárult, hangsúlyozza a szakértői értékelés.

Magyarország fő aktív munkaerő-piaci intézkedése a közmunkarendszer, melynek a fenntartására fordított összegek az elmúlt években – az uniós ajánlások ellenére jelentősen nőttek. Nem történt haladás a tekintetben, hogy a költségvetési erőforrásokat a közmunkaprogram helyett az aktív munkaerő-piaci intézkedésekre fordítsák, illetve hogy javítsák a szociális és az álláskeresési ellátások megfelelőségét és lefedettségét. Holott az álláskeresési ellátás EU szinten legalacsonyabb időtartama is gátolhatja a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedést, illetőleg hozzájárulhat a közmunkarendszer növekvő igénybevételéhez – figyelmeztet a jelentés.

A Bizottság értékelése szerint a közmunkaprogram nem segíti kellő mértékben a résztvevőket a szükséges új készségek elsajátításában és a nyitott munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Ez azzal a kockázattal jár, hogy a résztvevők – főként az alacsony képzettségű, hátrányos helyzetű munkavállalók – nem lesznek képesek kilépni a programból és a rendszerben ragadnak.

Az országjelentés letöltése (magyar nyelven):

 http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2016/cr2016_hungary_hu.pdf