Legyen minimum 10 ApaNap, de lehetne több is!

2020 / november

Legkisebb unokám születésekor a vőm igénybe vette az ApaNapot, és a kezdeti boldogságos, de nem könnyű időkben otthon volt. Tette, amit ma már a legtöbb apuka igyekszik megtenni, különösen, ha első gyerekről van szó. Ha azt kérdem, mire volt elég a Munkatörvénykönyve 118. §-a által garantált 5 nap, bizony a válasz a „semmire” bővebb kifejtése. A szűkebb és tágabb körömben megkérdezettek a minimális 10 napra szavaztak.

Néhány adat EU országok ApaNapjairól:

  • Több mint 2 hét: Ausztria, Bulgária, Finnország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország.
  • 1-2 hét között: Belgium, Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Lettország, Luxemburg, Lengyelország, Spanyolország, Egyesült Királyság.
  • 1 hét vagy kevesebb: Csehország, Görögország , Magyarország ,Olaszország, Málta, Hollandia.

Eltűnődhetünk az országok során, tudva, ami nem felejthető, hogy Magyarországon az édesanyák mennyit időt tölthetnek gyermekeikkel megszületésüket követően. Ez, persze, nem helyettesítheti az apák részvételét különösen az első időszakban.

Mire elég 5 nap? Nem terhelem tovább családi példáimmal a kedves olvasót, álljon itt néhány észrevétel apáktól, akiket a family.hu kérdezett meg:

„Egymást segítjük és támogatjuk ebben, hiszen mindkettőnknek rengeteg tennivalója van, de igyekszünk a gyerekkel is minél több minőségi időt tölteni. A legfontosabb, hogy ne csak az egyik szülőre háruljon minden, hanem mindketten egyformán ki tudjuk venni a részünket a munkából és a gyereknevelésből.”

„A jelenlegi helyzet ugyanis senkinek sem jó. Az anyákra hárul a gyereknevelés feladata, az apákra pedig a családfenntartás. Pedig mindkét feladatot egyformán el lehetne osztani férfi és nő között. Az anyagi kérdés azonban elsősorban a legnagyobb akadály ebben, hiszen egy átlagos magyar család nem engedheti meg magának, hogy a férfi is kiessen a munkaerőpiacról, netán megkockáztassa azt, hogy elveszti a munkáját. Törvényi és munkaadói rugalmasság és támogatás kéne tehát.”

 „… a többséghez hasonlóan többet én sem tudnék otthon maradni – bármennyire is szeretnék és örülnék neki én is és alighanem a feleségem is. Viszont bizonyára egyik munkáltató sem örülne annak, ha a nők után már a férfiak kiesésével is számolnia kéne egy gyerekszületés miatt. A családi és az össztársadalmi érdek azonban mást kívánhat.”

 „Azt gondolom az apáknak a 8-12 óra munka után, a gyermekükkel eltöltött pár óra nagyon kevés. Reggel korán indulnak dolgozni, este meg jó esetben fürdetésre/mesélésre hazaérnek. Én biztos vagyok benne, hogy sokkal több igény van az együtt eltöltött minőségi időre a gyermek és a szülő részéről is egyaránt….. azt hiszem nem is kérdés, hogy szerintem elég-e a szülés után járó 5 nap apaszabi. A kérdés inkább az, hogy mire kellene elégnek lennie? Kipihenni a szülést? Kitakarítani a lakást? Tök jó, hogy itthon is elindul valami ezzel kapcsolatban, de, még a 2 hét is kevés – apai oldalról.”

Folytathatnánk a sort, de a lényeget értjük, kevés az 5 nap!

Sok évnyi előkészület után, 2019. június 20-án az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadta a 2019/1158. sz. irányelvet a szülők és gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról. Benne számos, a családokat segítő, tagállami intézkedésre kötelező szabállyal. Ezt az irányelvet a magyar Kormány is elfogadta, előkészítésében is részt vett.

Ez az az irányelv az, ami – egyebek mellett – azt is kimondja, hogy az újszülött gyermekkel járó apaszabadságok számát minimálisan 10 munkanapban kell megállapítani.

Az Irányelv megszületését követő egy évvel 2020. június 30-án hirdette meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata a „Minimum 10 napot az apáknak!" kampányt. Néhány kiragadott gondolat a kampány felhívásból:  „Mi, a szakszervezetis nők kezdeményeztük, hogy kezdődjön minderről párbeszéd.  Tárjuk fel az összes lehetséges okot! Kezdeményezzük a cselekvést -- és javasoljuk, hogy csináljuk ezt most egy kicsit másként. Beszéljünk egymással, tegyük meg azt, ami tőlünk telik, vagy egy kicsivel többet. Az apaszabadság mindenki érdeke, tegyünk együtt érte! Mondjuk el, mit akarunk, és cselekedjünk is érte együtt!” (Úgy tűnik, Hercegh Mária a Nő Tagozat vezetője, mindig meglátja mi is az aktuális téma, amiért a nőtársakhoz fordulhat.)

A kampány hangsúlyos része az utcai jelenlét, ahol a témák a következők voltak: „Apák a családban, a hazai helyzet” „Apaszabadság, az EU irányelv tükrében”, „A Nő Tagozat által folytatandó kampány eddig megtett lépései és a további teendők”.  Megszólították a nőket és nemcsak a nőket az ApaNap kapcsán.  Ott voltak Salgótarjánban, Szekszárdon, Debrecenben, Zalaegerszegen, a fővárosban több helyen, a sor nem teljes!

Az utcai jelenlét megerősítette, hogy jó cél érdekében állnak ki beszélgetésre az ApaNapok elkötelezett hívei. Magyarország az EU tagországok sorában a 18. helyén áll az ApaNap sorában! A családbarát kormány tagjai a szavak szintjén sem foglalkoznak túl sokat az apákkal, miközben a családtámogatásokról beszélnek.  Néha elhangzik, hogy az apák is mehetnek gyesre, gyedre, ahogy a családi adókedvezményt is felvehetik. A 2019. szeptember 5-6-i nemzetközi demográfiai konferencián Erdő Péter bíboros fejtette ki a Demográfiai kihívások – a család szerepe előadásában: „Az apaság és az anyaság nem egyszerűen testi, hanem lelki természetű feladatot jelent”.

Örültem Erdő Péter szavainak, de jó lenne már politikustól is hallani. Sokan nem tudják a munkáltatók közül sem, hogy az apák erre az egy hétre távolléti díjat kapnak – ez a gyakorlatban a dolgozó számára olyan, mintha egyszerű fizetett szabadságon lenne, a cég számára annyiban más, hogy a negyedév végén a Magyar Államkincstár átutalja a céges kasszába. Az utcai találkozásokkor, és aktivistáinkkal való beszélgetésekkor, erre is felhívtuk a figyelmet!”  – foglalta össze Hercegh Mária.

Az ApaNapot! kampány mellett több szakszervezett is kiállt. Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke: „Szakszervezeti elnökként és háromgyermekes édesapaként egyaránt támogatom az apanapok kampányt, melynek célja, hogy az apák minél több időt tudjanak a családjukkal tölteni, és támogassák az édesanyákat abban, hogy a gyermekvállalás egy közös projekt. Sokan a szezonban dolgoznak vállalkozóként, de ugyanakkor sok olyan munkavállaló van, akik éves munkarendben a hét öt, sőt hét napján is dolgoznak, így számukra fontos, hogy minél több időt tudjanak együtt tölteni a családdal.”

Kovács Dávid, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának vezetője: „Azért csatlakoztunk a Nő Tagozat kampányához, mert fontosnak tartjuk, hogy egy családban az édesapa, főleg a kezdeti időszakban minél többet tudjon segíteni az édesanyának. Azért kampányolunk mi is, hogy ne csak az EU-s kezdeményezésben szereplő 10 nap kerüljön minél előbbi bevezetésre, hanem bízunk benne, hogy ez akár 30 nap is lehet.”

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) is csatlakozik azon szervezetek sorai közé, akik támogatják a 2002-ben bevezetett gyermek születését követő 5 napos APANAPok számának növelését. A VDSZ támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a MASZSZ Nő Tagozatának kampányát, melynek célja a mihamarabbi ApaNapok  növelése. Javaslatunk szerint legyen 30 nap! A vidéki kitelepülések mellett petíciót kívánunk átadni a Magyar Kormánynak.” 2020.október 25-ig a e cikk megírásáig   4.065 fő írta alá a petíciót.

A teljesség kedvéért azt is meg kell említeni, hogy 10 ellenzéki politikus is közös határozati javaslatot nyújtott be 2020. október 13-án a négy hetes apasági szabadság magyar jogrendbe történő átültetésének érdekében tett intézkedések végrehajtásának kapcsán.

Ennyi a krónika! Legyen 10 nap az APAszabi (MASZSZ Nő Tagozat), 20 nap (beadvány országgyűlésnek), 30 napot követelnek a petíció aláírói! Legyen minél előbb 5 napnál több, amit az apák a megszületett gyermekkel tölthetnek. A család így lesz teljes már az első napoktól.

LUX JUDIT