Gyakornokok, tanulószerződés Európában

 

Gyakornokok, tanulószerződés Európában 

ICF GHK - CEDEFOP tanulmány

Az elmúlt hat évben tartó gazdasági válságra (2008-2014) és az azt követő európai recesszióra, deflációra még mindig nincsenek hitelt érdemlő európai gazdaságpolitikai válaszok, de minden döntéshozói szint lázahttp://euskillspanorama.cedefop.europa.eu/san keresi azokat. Az egyik ilyen vélt vagy valós csodafegyver a gyakornoki szerződés, tanulószerződés ügye. Az Európai Bizottság által elindított EU Skills Panorama honlap  a tagállami döntéshozókat kívánja segíteni különböző munkaerő-piaci információkkal. http://euskillspanorama.cedefop.europa.eu/  

Az egyik ilyen speciális témakör a tanulószerződések témakörét körbejáró rövid szakpolitikai helyzetbemutatás. A rövid áttekintés jelzi, hogy 2009-ben már 3,7 millió fiatal tanult tanulószerződéssel gyakornokként Európában. Új duális szakképzési rendszerek vannak kialakulóban pl. Nagy-Britanniában, Litvániában, Észtországban vagy Magyarországon. 

A tantermi és vállalati gyakorlat ötvözetére épülő „duális” rendszert az ifjúsági munkanélküliséggel szembeni harc egyik eszközeként határozzák meg, miközben maga a „duális” szakképzés egyetlen fogalomként nem határozható meg, hanem egy képzési program egyes elemeit jelenti. Ez pedig országonként, kultúránként lényegesen már tartalommal és társadalmi beágyazottsággal rendelkezik. Így az OECD 2011-es adatai, amely szerint Dániában a tanulók 4%, Németországban 43%, amíg Csehországban 32%, Szlovákiában 29% és Magyarországon 17% tanul duális keretek között önmagában kevéssé informatívak. 

A dokumentum itt érhető el:

http://euskillspanorama.cedefop.europa.eu/App_Controls/Documents/ShowDocument.aspx?documentid=79&

 

 

Rovat: 
LLG Policy