Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat Kézikönyv és Szakszótár

 

Két hasznos, magyarul is elérhető kiadványt szeretnénk bemutatni:

 

Az élethosszig tartó pályaorientációs szakpolitika fejlesztése: Európai Kézikönyv

A gyors gazdasági és technológiai változások hatására az emberek aktív életük során többször is munkahelyváltásra kényszerülnek. Az „egy élet, egy munkahely” modelljét a több munkahely tapasztalatából álló életpálya váltja fel, melyet megszakíthatnak különböző tanulási vagy családi kötelezettségekkel együtt járó időszakok.

Ezt a Kézikönyvet a tagok intenzív munkájának köszönhetően az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat (ELGPN) adta ki fennállásának ötödik évében iránymutatásul a tagállamok saját nemzeti, regionális és helyi – ágazatokon belüli és ágazatok közötti – pályaorientációs szakpolitikájuk és gyakorlatuk értékeléséhez és áttekintéséhez, valamint a jövőbeni fejlesztés tervezéséhez.

 Leölthető: http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/hungarian/az-elethosszig-tarto-palyaorientacios-szakpolitika-fejlesztese-europai-kezikonyv/view 

 

Az Európai Pályaorientációs Szakpolitikai Hálózat Szakszótára

 Az ELGPN Szakszótár kifejlesztésével megalkottunk egy közös fogalomtárat, valamint az ehhez kapcsolódó tanácsadási terminológiát a pályaorientációs szakpolitika fejlesztéséhez. Az ELGPN tagjai egyetértettek abban, hogy a benne található definíciókészlet segíti az ELGPN Pályaorientációs Szakpolitikai Fejlesztés: az Európai Resource Kit használatát. A Resource Kit célja, hogy segítséget nyújtson a szakpolitika felülvizsgálatában, valamint elősegítse az egymástól való tanulási folyamatokat mind a tagállamokon belül, mind pedig az államok között. Ugyanakkor, mivel ezen a szakterületen nem létezik olyan forrás, amely meghatározná az általános szakkifejezéseket, azt reméljük, hogy az ELGPN Szakszótár értékes munkaeszköznek bizonyul majd az ezen a területen dolgozók számára szerte az Európai Unióban.

 Leölthető: http://www.elgpn.eu/publications/browse-by-language/hungarian/az-europai-palyaorientacios-szakpolitikai-halozat-elgpn-szakszotara-elgpn-glossary/view

 

 

Rovat: 
LLG Policy