Európai fellépés 12 millió tartósan munkanélküli munkaerő-piaci reintegrációja érdekében

A gazdasági fellendülés és az uniós munkaerőpiacokon tapasztalható javulás ellenére az egy évnél hosszabb ideje munka nélkül élők száma a válság óta a duplájára nőtt, s a mintegy 12 millió tartósan munkanélküli mára az összes állástalan felét teszi ki. Az Európai Bizottság legújabb, szeptember végén közzétett javaslata szerint a tagállamok iránymutatásokat kapnának ahhoz, hogy miként tudják hatékonyabban segíteni a tartósan munka nélkül élőket a munka világába való visszatérésben.

A Bizottság javaslata szerint minden olyan álláskereső, aki 12 hónapnál hosszabb ideje van munka nélkül, a munkanélküliként töltött időszak 18. hónapja előtt egyéni értékelést és munkaerő-piaci integrációs megállapodást kapna, amely egy személyre szabott tervvel segítené a munkába való visszatérést.

 A javaslat három fő eleme a következő:

  • ösztönözni kell a tartósan munkanélküli személyeket, hogy regisztrálják magukat a foglalkoztatási szolgálatoknál;
  • minden regisztrált tartósan munkanélküli számára legkésőbb a munkanélküliként töltött időszak 18. hónapjáig személyre szabott és részletes értékelést kell készíteni az egyéni igényekről és lehetőségekről;
  • minden regisztrált tartósan munkanélküli számára legkésőbb a munkanélküliként töltött időszak 18. hónapjáig fel kell kínálni egy munkaerő-piaci integrációs megállapodás megkötését.

A munkaerő-piaci integrációs megállapodás egy személyre szabott tervet tartalmaz, amely elősegíti a munka világába való visszatérést. Az egyes tagállamok gyakorlatának függvényében a megállapodás olyan intézkedéseket foglalhat magában, mint pl. mentorálás, álláskeresési segítség, oktatás és képzés, lakhatási-, közlekedési támogatás, gyermekellátási és egészségügyi szolgáltatások, rehabilitáció, stb. A megállapodást egy egyablakos ügyintézési rendszerben kell végrehajtani, ami biztosítja a támogatás folyamatosságát és következetességét.

A javaslat a munkaadók aktív közreműködésére is épít, akik az állami hatóságokkal való partnerségek keretében többféle szolgáltatást, illetve pénzügyi ösztönzőket vehetnek igénybe, többek között az Európai Szociális Alap támogatásának köszönhetően.

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=hu&catId=89&newsId=2319&furtherNews=yes