Az infláció és a COVID-19 hatása a bérekre és a vásárlóerőre

Az ILO Globális bérjelentése, 2022–23.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) novemberben közzétett „Global Wage Report 2022-23” kiadványának becslései szerint a globális havi bérek reálértéken mínusz 0,9 százalékra estek vissza 2022 első felében. Ebben a században ez volt az első alkalom, hogy a globális bérnövekedés negatív volt.

A Jelentés előző kiadásának két évvel ezelőtti megjelenése óta az emberiség több egymást átfedő válsággal szembesült: a COVID-19 világjárvány, a 2022 februári ukrajnai háború kitörése és a megélhetési költségek 2021-től kezdődő emelkedése, amely 2022-ben számottevően felerősödött az egyes országokban és régiókban. A 2022-re vonatkozó empirikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a növekvő infláció miatt a reálbérek növekedése sok országban negatív számokra süllyed, csökkentve a középosztály vásárlóerejét, és különösen súlyosan sújtja az alacsony jövedelmű csoportokat.

A megélhetési költségek válsága a munkavállalóknak a COVID-19-válság által okozott, jelentős bérkieséseit tetézi, amely számos országban volt a legnagyobb hatással az alacsony jövedelmű csoportokra. Ennek az az oka, hogy rendelkezésre álló jövedelmük nagy részét alapvető árukra és szolgáltatásokra költik, amelyek általában nagyobb áremelkedést mutatnak, mint a nem alapvető termékek.

Az infláció a minimálbérek vásárlóerejét is redukálta – áll a Jelentésben. A becslések azt mutatják, hogy a nominális kiigazítások ellenére a gyorsuló árinfláció számos országban gyorsan erodálja a minimálbérek reálértékét. Megfelelő szakpolitikai válaszok hiányában a közeljövőben a munkavállalók és családjaik reáljövedelmének brutális eróziója és az egyenlőtlenségek fokozódása következhet be, ami veszélyezteti a gazdasági fellendülést, és további társadalmi nyugtalanságot szíthat.

A bérből és fizetésből élő munkavállalók életszínvonalának védelme érdekében a Jelentés gyors és érdemi szakpolitikai intézkedéseket sürget. Javaslata szerint a minimálbérek megfelelő kiigazítása hatékony eszköz lehet, tekintettel arra, hogy az ILO-tagállamok 90%-a rendelkezik minimálbér-rendszerrel. Az erős szociális párbeszéd, beleértve a kollektív tárgyalásokat is, segíthet a megfelelő bérkiigazításban válság idején, hangsúlyozza a Jelentés konklúziója.

Lásd bővebben: https://www.ilo.org/digitalguides/en-gb/story/globalwagereport2022-23