Szeretjük-e a versenyeket a munkahelyünkön?

Napjainkban szinte mindenütt ki vagyunk téve a versenyhelyzeteknek. Már kiskorunktól kezdve arra nevelnek minket a családunk, a barátok, a tanárok, az ismerősök és néha az ismeretlenek is, hogy próbáljunk a legjobbak, a legokosabbak, a legügyesebbek lenni. Az életünk szocializációs lépcsőfokain azt tapasztaljuk, hogy a jó eredményeket jutalmazzák, és büszkék vagyunk a legjobbakra.

Ez a munkahelyükön sem változik, és próbálunk jól teljesíteni. De kérdés, hogy a kollegák közül miképpen tudunk kitűnni és akarjuk-e, hogy mi legyünk a legjobbak. A foglalkoztatóknál gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor meg kell mutatnunk, hogy fel tudjuk venni a versenyt a kollégákkal, és ezek a szituációk akár még motiválhatnak is minket. 

A szerzők az elmúlt évben egy olyan kutatást végeztek, amelynek alapvető célja az volt, hogy lássák, miképpen viszonyulnak a munkavállalók versenyhelyzetekhez életünk különböző fázisaiban. A jelen írás a munkahelyen megvalósuló ilyen szituációkat és azoknak az egyénekre gyakorolt hatását tárgyalja. A kutatás nem mutatta ki egyöntetűen, hogy a válaszadók a verseny mellett, vagy pont ellenkezőleg foglalnak állást.

PDF

Rovat: 
Archív 2019
Lapszám: 
2019/2