Vendéglátósok, színházi emberek - tud valamit tenni a szakszervezet?


2020. március

A járvány miatt két nehéz helyzetbe került ágazat szakszervezeti vezetőjét kérdeztük, hogy mit tudnak tenni a munkavállalók érdekében. Természetesen nemcsak a tagságot, hanem valamennyi itt foglalkoztatottat súlyosan érinti a járvány, hiszen kényszerűen bezártak az éttermek, szállodák, sok tízezer ember megélhetése vált kétségessé. Ugyanakkor elmaradnak a színházi előadások, rendezvények, az ún. számlások semmi keresetre nem számíthatnak.

dr. Várnai Zsuzsa,  a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke:

„A  munkavállalókat körlevélben folyamatosan tájékoztatjuk a  naponta bővülő kormányzati intézkedéseknek megfelelően. És ami nagyon fontos él a kiterjesztett Ágazati Kollektív Szerződés, mely szerint magasabb felmondási idő és végkielégítés illeti a munkavállalót akár szakszervezeti tag, akár nem. Az ágazati párbeszéd bizottságban konzultáltunk a munkáltatókkal, mit kellene tenni, hogy csillapítsuk a jelen és az elkövetkezendő pár hónap nehézségeit együttműködve a Turisztikai Ügynökséggel. A szakszervezetünk javaslatait körlevélben küldtük el az összes tisztségviselőnknek, titkár, szb tag, bizalmi, gazdaságis, üzemi tanács tag, elnök, azzal, hogy helyben minden munkavállalóval osszák meg az információt.”

Nézzük meg pontról pontra a körlevelet:

1. A karantén első napjától táppénz jár (1997.évi 83. törvény 43§ 44 § g pont a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényben. A „közegészségügyi ok” ráhúzható! Az elszámolás egyszerű, táppénzes lap 7.kódja.

2. Ha iskolabezárás érinti a szülőt, a gyereket felügyelő állásidőt kapjon a vis maior keretből. (A kormányzati intézkedésekből képezhető pénzösszeg!)

3. A szálloda bezárás esetén a nem foglalkoztatható munkavállaló részére állásidőt fizessen a munkáltató (vis maior)

4. Szép kártyák felhasználási idejét hosszabbítsák meg.

5. Civil és más szervezetek részére a beszámolók benyújtásának kötelező időpontját módosítsák a járvány befejezése utáni időpontra.

6. Változatlanul nem tartjuk időszerűnek a felszolgálási díj különleges járulék helyzetének megszüntetését 2020. július 1-jétől. 71/2005 GKM rendelet előírása szerint a felszolgálási díjat az adókkal és járulékokkal csökkentve a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek kell kifizetni, így a szakácsok, konyhai dolgozók, a takarítók is részesülnek a felszolgálási díjból. A TB járulék 15 % helyett 18,5%-ra emelése a korona vírus miatt egyébként is jövedelmet tovább csökkentené az ágazatban legalább 200 ezer munkavállalót érint, kihangsúlyozva ebben a húzó ágazatban az átlagkeresetek a nemzetgazdaságban mért átlag kereseteknek csak a 65%-át érik el.

(Közben megszületett a döntés, hogy a járulékkedvezmény – nem kell fizetni a munkáltatónak közterhet a munkabér után, a munkavállalónak is csak 4% járulékot, max. 7710 forintot – a teljes szálláshely szolgáltatás-vendéglátás ágazatra vonatkozik.)

Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezete elnöke:

„A ’Segítsünk a Színházi Dolgozók Szakszervezete a munkanélküli tagjaiért Alapítvány’, melyet még Pécsi Ildikó alapított, folyamatosan támogatta eddig is tagjainkat. Fokozottabb figyelem hárul rájuk, ezért face-n, honlapunkon felhívást tettünk közzé, hogy az eddigieknél még többen segítsenek azok, akiknek van biztos és magasabb jövedelme. Az ún. számlások vannak a legnehezebb helyzetben, nincsenek előadásaik, nincsen szinkron. Azért mozgósítunk, hogy minél több kollégánkon segíthessünk. 

A Művészeti Szakszervezeti Szövetséggel közösen kértük, és elértük, hogy a katás előadóművészek (szinkron dolgozók is!) bekerültek a kedvezményezett körbe, és átmeneti időre mentesülnek a járulék fizetéstől.

Szakszervezetünk elnökeként az EJI  színész jogdíj bizottság elnökeként szorosan  együttműködünk  a MASZK Országos SzínészeEgyesület képviselőjével. Új lehetőséget teremt a szolidáris segítségnyújtásban sok rászoruló kollégánknak.”

Az EJI és az Artisjus  a közös felhívást eljuttattuk szervezeteinknek. Néhány gondolat a felhívásból: „Az EJI és az Artisjus a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe került előadók és szerzők összehangolt megsegítésére rendkívüli szociális támogatásokat tesznek elérhetővé.” A felhívás felvilágosítást ad  az EJI által biztosított rendkívüli szociális támogatás keretösszegéről, az igénybevételhez szükséges konkrét teendőkről és az elbírálás módjáról.

A megállapított szociális segélyt az EJI legkésőbb 2020. április 15., illetve 2020. május 15. napjáig utalják át a kérelmező bankszámlájára. A járványveszély miatt az EJI kifejezetten kizárja a segély pénztári, illetve postai küldeményként történő kifizetését.

 „A beérkező kérelmekről az EJI Elnöksége a Jogdíjbizottságok javaslatai alapján gyorsított eljárással fog dönteni. Emellett az EJI messzemenően támogatja a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége azon kezdeményezését is, amely az előadóművészeket megillető magánmásolási díjak NKA-hoz történő utalása, és azok kulturális célú felhasználása helyett az ilyen díjakat átmenetileg az előadóművészek szociális gondjainak enyhítésére fordítaná.”

„Fontosnak tartom, hogy a Nemzeti Előadóművészeti Tanács működik a járvány idején is, és számba veszi a kulturális élet problémáit. Nem volt hír értékű, hogy a veszélyhelyzet kihirdetését követően összehívásra került egy video-konferencia, ahol Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár vezetésével konzultált 300 fővárosi és vidéki intézményvezető a koronavírus-járvány miatt bekövetkező, a kulturális területet érintő változásokról. Felállt az online-rendszer, melyen keresztül rendszeres az egyeztetés az érintettekkel.

Fő feladtunk most, hogy tagjaink minél több információt kapjanak a szakszervezet szakértőitől, a munkajogászainktól, ebben az embert próbáló időkben egymást segítve túléljünk. Hiszek abban, hogy most a párbeszédre, az együttműködésre, a nyitottságra mások problémái iránt van szükség."