Visszatérés a home office-ból - lehetőség és kihívás

2020 / május

Dave Ulrich, egyetemi professzor és menedzsment tanácsadó a LinkedIn-en közzétett posztjában arra hívja fel  a figyelmet, hogy a kényszerű home office utáni visszatérés lehetőséget nyújt a korábban megszokott folyamatok újragondolására. Hasonlóan ahhoz, mint amikor hosszabb szabadság vagy vezetői tréning után újra munkába állva feltűnik, hogy bizonyos dolgok, amelyek korábban megkérdőjelezhetetlennek tűntek, friss szemmel nézve már rászolgálnak a megújulásra.

A globális világjárvány következtében az otthonokba áttelepült munka megváltoztatta szemléletünket az infokommunikáció, a költséggazdálkodás, a növekedési kényszerek és más hasonló fogalmak tekintetében is. A munkahely, a munkahelyről kialakult normák átalakulnak. Bizonyos dolgok felértékelődtek, míg mások friss szemmel nézve sokat vesztettek jelentőségükből. A visszatérés a régi munkamenetre tehát nagy lehetőség és egyúttal késztetés is a folyamatok újradefiniálására. A szerző a következő lépéseket ajánlja:

  • A szervezeti kultúra megerősítése. Érdemes megvitatni, például, hogy az ügyfelek, partnerek oldaláról a különleges körülmények között is visszaigazolódott-e az a szemlélet, magatartás, amelyet eddig célravezetőnek tartottak.
  • A munkatevékenységek kritikus áttekintése. Mely jelentések, értekezletek, irányelvek bizonyultak feleslegesnek, amelyek nem járnak hozzáadott értékkel?
  • Priorizálni. Ez talán a legnehezebb feladat. Meghatározni a munkatevékenységek rangsorát abból a szempontból, hogy melyek a legjelentősebb értékteremtők az üzleti eredmény, a partnerek és a munkatársak szempontjából.
  • Tolerálni a bizonytalanságot. Ne törekedjünk az előző hónapok bizonytalanságának azonnali felszámolására. A megfellebbezhetetlen utasítások helyett kis lépésekkel próbáljuk a szokásos üzletmenetet helyreállítani.

A lelkes átalakítási periódusokat gyakran visszarendeződés, a régi minták újbóli megjelenése követi. Figyelni kell ennek elkerülésére az elhatározott intézkedések nyomon követésével, a következetes végrehajtás ellenőrzésével.

A vezetőknek arra is tekintettel kell lenniük, hogy az elszigeteltség az alkalmazottaknak eltérő személyes problémákat okozott. Ezért célszerű olyan fórumokat biztosítani, ahol a szervezet tagjainak módjuk van ezekről beszélni, félelmeiket, veszteségeiket a többiekkel megosztani, és ezzel a korábbi csapatszellemet újraépíteni.

Valószínűleg mindenki tapasztalta már valamilyen mértékben személyes életében is, hogy az adott pillanatban megoldhatatlannak tűnő sokkot okozó történések, nagy fordulatok utólagos értékelése, a tanulságok levonása segítséget jelenthet a jövő pozitív újraépítésében. Az üzleti életben is érdemes erre tekintettel lenni a koronavírus járvány hatásainak kezelése során.

Dave Ulrich: How to Re-enter the Office Work Setting   https://www.linkedin.com/pulse/how-re-enter-office-work-setting-dave-ulrich/