Több ponton módosult a munkavédelmi törvény

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2019. év végén is több módosításon esett át, amely módosítások 2020. január 1. napján léptek hatályba. Amikor a törvény módosul, akkor a munkavédelemmel foglalkozó szakma mindig nagy figyelemmel kíséri a törvény módosításait, és igyekszik hamar megtanulni az új szabályokat. A legutóbbi törvénymódosítás viszont még a szokásosnál is nagyobb visszhangot váltott ki, több szempontból is.

Egyrészt sokan meglepődtek azon, hogy a munkavédelem alapvető jogszabályának módosítása hogyan kerülhetett a családvédelmi törvénycsomagba, mert senkinek se jutna magától eszébe, hogy ebben a jogszabályban keresse a munkavédelmi törvény aktuális módosítását. Pedig a változások jellege és mértéke az alapos tanulmányozást és értelmezést szükségessé, számos kérdés megvitatását és tisztázását pedig elkerülhetetlenné teszi.

Jelen írás csak ezeket a szakmai körökben is nagy port kavart, 2020. január 1. napján hatályba lépett módosításokat veszi sorra.

PDF