Széllel szemben… avagy mire tanít a vitorlázás?

Széllel szemben… avagy mire tanít a vitorlázás?

A menedzserek körében ma egyre népszerűbb a vitorlázás, amely nem csak rekreációs és csapatépítési célokra kiváló eszköz, hanem számos olyan általános érvényű tapasztalat levonására ad alkalmat, amelyek nem csak sportolóként, hanem vezetőként is hasznosíthatók. A szerző azt szeretné, hogy az olvasó, miután maga elé képzelte az ezüstösen csillogó nyári Balaton víztükrét és a körkörösen elterülő gyönyörű keleti medence látványát, az alábbi sorokat olvasva vegyen észre bizonyos párhuzamokat. 

Először: ahhoz, hogy közel kerülj a problémához, ragadd meg a lényeget, és tekints el a fölösleges részletektől! Azaz vonatkoztass el a felhajtott galléroktól, a decken részegen ordibáló droidoktól, és a tó közepén eldobált szeméttől. És vedd észre, hogy milyen gyönyörű a Balaton a vízről nézve! Hogy milyen élmény vitorlázni, és milyen tökéletes relaxáció ez a sport.

Másodszor: fektess energiát abba, hogy megértsd a problémát! Tanulj, képezd magad! Ha azt hallod, hogy az achterstágnál elakadt a grósz, lehet, hogy kicsúszott a vantni, engedd el a shottot, értened kell, mire gondolt a szerző. Beszéld a többiek nyelvét, hogy téged is megértsenek!

Harmadszor: kell egy csapat! Lehet vitorlázni egyedül is, de ha versenyben akarsz lenni a többi hajóval, akkor szükséged van mancsaftokra. És nem akármilyenekre. Ha te kormányzol, kell egy helyettes, aki figyeli a lépéseidet és a kezed alá dolgozik. Kell egy taktikus, aki stratégiában gondolkozik és figyeli a versenytársakat. Kell egy fordecker, aki kiáll a hajó elejére, és vállalja, hogy a nagy hullámok először rajta söpörnek végig. És kellenek még olyanok, akik alárendelik magukat a csapatnak, és végrehajtják az utasításaidat. Mert megbíznak benned. És kellesz te, aki az egész csapatot irányítja, határozottan, egyértelműen, hangosan. Kétség nem férhet hozzá, hogy te irányítasz, akkor sem, ha rossz döntést hozol. Tiéd a felelősség.

Negyedszer: tiszteld a tradíciót! A vitorlázás több ezer éves múltra tekint vissza. Az ez idő alatt felhalmozott tudás, tapasztalat ott van minden csomóban és manőverben. Ott van a hajótest formájában és a vitorlák szabásában. Hát tanulj meg csomókat kötni, fordulni és halzolni, vízből menteni és parthoz kötni. Elindulni és megállni. És ámulj, hogyan bírták őseink az akkori technológiai háttérrel felfedezni földünket.

Ötödször: szeresd a környezetet! Élvezd, hogy a szél hajtja a hajót és nem motor, a hajótest oldalán csorgó víz hangja kárpótol majd a lassabb tempóért. Figyeld az időjárást, és elkezded majd megérteni, hogy alkot egy egész, teljes rendszert szél és felhő, napsütés és víz. Soha ne dobj semmit be a tóba, ami természetes módon ne kerülhetne oda.

Hatodszor: hagyatkozz az intuícióidra! Pár rossz döntés után ráérzel majd, és csupa jó döntést hozol. Nincs értelme a többieket utánozni, mert tizenkettő egy tucat. A saját utadat kell megtalálnod, és ki kell tűnnöd a tömegből. Ha odafigyelsz magadra, tudni fogod, melyik helyzetben mi a legjobb lépés. Ha nem sikerül, ne keseredj el, ez a tanfolyam életed végéig tart!

Hetedszer: légy jelen! Nem csak fizikailag, hanem szellemileg is. Szánd rá az időt és energiát, fókuszálj! Ha már egyszer elmész vitorlázni, tedd le a telefont, kapcsold ki a külvilágot, és add át összes érzékszervedet az élménynek. Szép lassan meghallod majd azokat a hangokat, megérzed azokat az illatokat, amelyek minden egyes vitorlázást egyedivé tesznek.

Plusz egy: vedd tudomásul, hogy széllel szemben nem lehet!

 

Lapszám: 
2014/6