SURE - A Bizottság által javasolt, 100 milliárd eurós új ideiglenes eszköz az európai munkahelyek és a munkavállalók védelmére

2020. április 3.

A koronavírus-világjárvány következtében kialakult szükséghelyzeti munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó uniós eszköz (SURE - Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) célja, hogy segítse a világjárvány által sújtott európai munkahelyek és munkavállalók védelmét. Az eszköz 100 milliárd euróig terjedő összértékben biztosít majd uniós pénzügyi segítséget a tagállamok számára kedvező feltételek mellett nyújtott hitelek formájában.

A SURE keretében nyújtott hitelek abban segítik majd a tagállamokat, hogy a koronavírus-világjárványra adott válaszok részeként fedezzék a csökkentett munkaidőben való foglalkoztatás nemzeti rendszereinek kialakításához, illetve bővítéséhez, valamint az önfoglalkoztatók számára bevezetett egyéb hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket.

A csökkentett munkaidős rendszerek olyan programok, amelyek bizonyos körülmények között lehetővé teszik a gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozások számára alkalmazottaik munkaidejének átmeneti csökkentését oly módon, hogy ezek az alkalmazottak a le nem dolgozott munkaórák vonatkozásában állami jövedelemtámogatásban részesülnek. Hasonló rendszereket alakítottak ki az önfoglalkoztatók jövedelempótlására is. A támogatás igénybevételét elősegítheti, hogy gyakorlatilag már minden tagállamban létezik valamilyen csökkentett munkaidős rendszer.

Az új eszköz ideiglenes jellegű lesz. Időtartama és alkalmazási köre a koronavírus-világjárvány következményeinek kezelésére korlátozódik. A SURE eszközre vonatkozó bizottsági javaslatot a Tanácsnak kell jóváhagynia.

Bővebben:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/qanda_20_572

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/sure_regulation.pdf