Stresszteszt

STRESSZTESZT

A Német Nyelvi Társaság a manapság igen széles körben használt, divatos fogalmat, a stressztesztet választotta a 2011. év szavának Németországban. Az orvostudományból eredő fogalmat az elmúlt évben számtalan más területen, például bankok, atomerőművek, kormányzat, pályaudvar-építés esetében is használták Németországban. Magyarországon a szakmai sajtó elsősorban az egyén egészségére vonatkozóan, az európai bankok legújabb vizsgálatánál, továbbá a magyar atomerőmű biztonságával kapcsolatban említette, említi a kifejezést.

A humán stresszteszt

A stressz az élet természetes velejárója; az egészségünket az befolyásolja, hogyan reagálunk rá. Riasztóak azok a kutatási eredmények, amelyek szerint a stressz hosszabb távon olyan súlyos állapotok kialakulásához járulhat hozzá, mint a cukorbetegség, az emlékezetzavar, az immunrendszer működési zavara és a csökkent csontsűrűség. A feszültségre adott reakció megemelheti a vérnyomást, és ha az állapot krónikussá válik, akkor súlyosabb gondokat, például szívbetegséget okozhat.

Az emberi szervezet stressz szintjének tesztelésére számos eljárás van forgalomban. A stressztesztek jellemzően a főnökkel való kapcsolatot, a feladatok leküzdésének körülményeit, a versenyhelyzet, a szoros ellenőrzés és a kudarc elviselésének képességét térképezik fel. A szakkönyvekben, vagy az interneten gyakran lehet találkozni önkitöltős tesztekkel. Ezek egy részéhez kiértékelés tartozik. Számos esetben követik a stressz oldását, vagy elűzését segítő tanácsok. 

Az Európai Bankhatóság stresszvizsgálata

Az Európai Bankhatóság által 2011 nyarán nyilvánosságra hozott eredményekből kiderült, hogy az európai banki stresszvizsgálaton a kilencven vizsgált bankból – amelyek a térség összesített banki eszközállományának közel kétharmadával rendelkeznek – nyolc (két görög, öt spanyol és egy osztrák bank) „elbukott”. A stresszteszt itt annyit jelent, hogy a Bankhatóság megvizsgálja, mi történne a bankokkal egy alap és (hipotetikus) kedvezőtlen gazdasági forgatókönyv megvalósulása esetén két éves időtávon. A stressz-forgatókönyvekben a makrogazdasági változók között kulcsszerepe van a foglalkoztatottság alakulásának. Ennek elsősorban az ügyfelek hiteltörlesztési képessége miatt van jelentősége. A negatívan értékelt nyolc bank tőkehiánya 2,5 milliárd euró volt. A közzétett eredmények alapján hét spanyol, két német, két görög, két portugál banknak volt alacsony, de elégséges tőkemegfelelési mutatója. A Bankhatóság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy számításaik nem fednek le valamennyi kockázatot, így a második körös hatásokat. "Ilyen hatások a befektetői megítélésben bekövetkezett változások, az európai bankrendszer egészében bekövetkezett finanszírozási nehézségek hatása.” A stressztesztek során egyáltalán nem számoltak államcsőddel, csupán jelentősen megugró kötvény-hozamokkal, ún. W-alakú recesszióval és 20 százalékkal leértékelődő részvényindexekkel. 2008-2009 folyamán azonban ennél sokkal élesebb visszaesést regisztráltak, ennek fényében néhányan felteszik kérdést, hogy mennyire kell komolyan kezelni ezeket az eredményeket.

A nukleáris stresszteszt

Az energiaügyekért felelős EU-biztos nyilatkozata szerint 2012 nyárra lesz meg az eredménye azoknak a nukleáris stresszteszteknek, amelyeket az Európai Bizottság kérésére végeztek el 2011-ben az Unió tagállamainak hatóságai. A testület szerint máris látszik, hogy jogszabályi változásokra lenne szükség annak érdekében, hogy meg lehessen előzni egy – a Japánban történt fukusimaihoz hasonló – európai atomkatasztrófát. Minden olyan uniós tagország vállalta az önkéntes teszteket, amelyekben működik nukleáris erőmű. Első lépésben a tagországok nemzeti jelentéseket készítettek a Bizottság részére. A nemzeti jelentések tanulmányozását követően a Bizottság, valamint más tagállamok szakértői végeznek majd helyszíni vizsgálatokat 2012. április végéig.

Mint ismeretes, a paksi atomerőmű Magyarország villamosenergia termelésének hozzávetőleg a negyven százalékát adja. A nukleáris üzemben termelik meg a legolcsóbban - az országos átlagár kevesebb, mint feléért - az áramot. Az erőműben a Bizottság felkérésének eleget téve végezték el a célzott biztonsági felülvizsgálatot. A mostani tesztet már az Európai Unióban egységesített módszer alapján végezték el. A felülvizsgálati jelentés kitér a felismert gyenge pontokra, megmutatja, hogy az erőmű mennyire képes ellenállni feltételezett extrém terheléseknek, és meghatározza, milyen biztonságnövelő intézkedésekre van szükség műszaki, személyi és szervezési területeken. A kidolgozott végleges jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, a Duna áradása a telephelyet - annak magasabb elhelyezkedése és kialakítása miatt - nem veszélyezteti, és a folyó rendkívül alacsony vízszintjének bekövetkeztét az erőmű megfelelő műszaki felkészültséggel, biztonságosan kezelni tudja.

 2012. május

Rovat: 
Chronica Laboris