A NEET fiatalok befogadásának elősegítése a pályatanácsadás gyakorlatával

Mexikóváros, 2017. december

 Az IAEVG legutóbbi világkonferenciáján kommünikét fogadott el a sem oktatásban, sem a munkaerőpiacon meg nem jelenő (NEET) fiatalok támogatására. A pályatanácsadással foglalkozó szakmai szervezet figyelmeztet, az ILO adatai szerint 71 millió fiatal munkanélküli. A modern munkaerőpiacok stimulálják a törékeny karriereket. Nehéz a klasszikus értelemben vett jó állásokat megtalálni, és meg is tartani. Ez pedig a fiatalok „kedvét szegi” az álláskeresésétől és a munkába állástól. 

A karrier és pályatanácsadók szakmai felelőssége ebből következően jelentős. Nem állhatunk és várhatunk ölbe tett kézzel arra, hogy a helyzet magától javuljon. A fiatalok és fiatal felnőttek pályaorientációja és pályaszocializációja egyedi és megismételhetetlen pillanat, amelyet később nem, vagy csak nagyon nehezen lehet pótolni (pótlólagos én-fejlesztés, pályakorrekció segítségével). 

A tanácsadási gyakorlat célja kell, hogy legyen a NEET fiatalok felkutatása, és a velük végzett munka. Ez egyszerre egyéni, családi és társadalmi érdek is.

A teljes szöveg angol nyelven itt olvasható:

https://drive.google.com/file/d/1NvnyqQd5YKBIlTvXtnrulvy6r0HRZyQq/view?usp=sharing 

 

Rovat: 
LLG Policy