Gondolatforgató a gazdasági növekedésről, munkahelyteremtésről

 

A gazdasági növekedés pénzügyi megalapozottságát vizsgálja az alábbi gondolatok „forgatója”. Szerinte a gazdasági növekedés feltétele a pénzügyi lehetőségek, vállalkozásélénkítő jogi háttér és jegybanki gazdaságpolitika. Így jut el a jelen publikáció írója a munkahelyteremtésig.

2013. februárban a Magyar Köztársaság dollár alapú kötvényeket bocsátott ki. A deviza alapú kötvények kibocsátási sikerét elismerte a nemzetközi közvélemény is. Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch szerint, Magyarország visszatérése a nemzetközi tőkepiacra azt jelzi, hogy az ország képes fedezni a 2013-2014-es költségvetési és külső finanszírozási igényt a hazai tőkepiac túlzott megterhelése nélkül. A pénzügyi siker tartósságát azonban a reálgazdaság alapozza meg, és hazánknak ma rendkívül nagy szüksége van a gazdasági növekedés fellendítésére.

Ha valaki figyeli a gazdaságpolitikai lépéseket, akkor láthatja, hogy a hazai gazdaság megerősítése komoly feladat. Ebben fontos szerep jut a beszállítóknak is, ezek nagy része kis és középvállalkozás. Azokat az utakat kell megtalálni, ahol a hazai gazdaság versenyképesen erősíthető.

Azt látni kell, hogy milyen helyzetben van világgazdaság. Azok a termelési fázisok, amihez nem kell magas szakképzettség, azt Európa minden tájáról kitelepítik Kínába. Amivel nekünk, magyaroknak versenyképesnek kell lennünk az a „hozzáadott érték”. Itt van például a Japán „csodavasút”. Ez a világ egyik technikai csodája, és ott áll meg, ahol meg kell állnia. Ez magyar fékekkel üzemel. A Knorr-Bremse gyártja, ami német vállalat, de Magyarországon, magyar mérnökök által kifejlesztett fékrendszer. A háromszáz kilométer/óra sebességgel száguldó vonat fékrendszere üzembiztos.

A növekedés további forrásai a már meglévő magyar márkák. Itt is a magas „hozzáadott érték” a fontos. Nem elhanyagolható még a márkaépítés és a marketing. Ez a vállalatok, cégek feladata.

A magyar növekedésnek nagy lökést adhat a pénzügyi források felkutatása és jó felhasználása. Az uniós források nagyszerűen pályázhatók és felhasználhatók. Az unió magánbankjai sok pénzt hozhatnak Magyarországra, ha látják, hogy itt jó a gazdasági stabilitás, a jogi környezet, és megtérülnek a befektetések. A válság óta a világ jegybankjai „lazábbak”, növekedéspártiak lettek. Az MNB-nek ilyen területen is vannak még tartalékai. A jegybank a kamatcsökkentéssel is ösztönözheti a beruházási hajlandóságot. A világ tele van pénzzel, a magyar cégek pedig ötletekkel. A magyar vállalkozások valamiért nem kapnak a bankoktól hiteleket. Ez ellentmond a pénz természetének. A bankok nem tudnak felmérni folyamatokat, hanem állandó biztosítékokat követelnek. Így aztán nehezen jutnak kezdő vállalkozások hitelhez. Optimizmusra ad okot, hogy mind a gazdaságpolitika, mind a jegybanki politika növekedésbarát.

Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára már többször kijelentette, hogy magyar utakra magyar autóbusz kell. Ez munkahelyteremtés szempontjából is fontos. Másik munkahelyteremtő intézkedés az, amikor az uniós „cukorkvóták” megszűnnek. Akkor a megmaradt cukorgyáraink újra beindulhatnak, és ez magával húzza a mezőgazdaság fejlődését is. Így beszélhetünk majd idővel munkahelybővülésről.