Globális foglalkoztatási és szociális kilátások - ILO jelentés

Globális foglalkoztatási és szociális kilátások - ILO jelentés

Csökkenő munkanélküliség, változatlan egyenlőtlenségek

Az ILO (World Employment and Social Outlook) 2024. május végén közzétett előrejelzése értelmében a 2024-es globális munkanélküliségi ráta várhatóan 4,9 % lesz, szemben a 2023-as 5,0 százalékkal. A munkanélküliség csökkenő tendenciája azonban 2025-ben várhatóan megáll, s továbbra is 4,9 százalékos marad – áll a jelentésben.

A munkanélküliség szerény javulása ellenére, a jelentés kiemeli a foglalkoztatási lehetőségek tartós hiányát. Az ILO becslése szerint 2024-ben 402 millió fő dolgozni akaró személy van munka nélkül. Ebből 183 millió munkanélküli státuszúnak tekinthető (aktívan állást keres és kész munkába állni), 137 millió a (két kritérium egyikét teljesítő) potenciális munkaerő, és 82 millió a munkát nem kereső, de munkavégzésre készen álló nem-álláskereső (aki egyik kritériumot sem teljesíti, de kész dolgozni).

A foglalkoztatási lehetőségek hiánya különösen az alacsony jövedelmű országokban élő nőket érinti. Az ILO becslése szerint 2024-ben világszerte a nők 45,6%-a dolgozik, szemben a férfiak 69,2 százalékával. Az elemzések arra utalnak, hogy ezt a szakadék méretű 23,6 százalékpontos különbségben a családi kötelezettségek is jelentős mértékben közrejátszanak, magyarázhatják, különösen a gondozási politikák és szolgáltatások nagyfokú hiányosságaival összefüggésben. A nem fizetett gondozási munkában aránytalanul nagy részt vállaló nők jelentős szerepet játszanak a nemek közötti foglalkoztatási különbségek globális alakításában.

Az egyenlőtlenségeket fokozza, hogy még akkor is, ha a nők dolgoznak, általában sokkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, különösen az alacsony jövedelmű országokban. Míg a magas jövedelmű országokban a nők hetvenhárom centet keresnek a férfiak által keresett egy dollárhoz képest, ez a szám az alacsony jövedelmű országokban csupán negyvennégy cent.

Összességében az ILO legújabb elemzései azt mutatják, hogy a munkanélküliség csökkenése ellenére a globális munkaerő piacokat továbbra is a munkaerő nagyfokú kihasználatlansága, számottevő foglalkoztatottság-deficit és tartósan fennálló egyenlőtlenségek jellemzik, bár ezek eltérő mértékben nyilvánulnak meg munkaerő-piaci kötődés különböző kategóriáiban. A jelentés átfogó megközelítést szem előtt tartó további lépéseket sürget a befogadó, méltányos és hatékony közpolitikák előmozdításához, amelyek rezonálnak a társadalmi szükségletek kielégítésére és az egyenlőtlenségek csökkentésének globális célkitűzésére.

 Ld. bővebben:

https://www.ilo.org/publications/world-employment-and-social-outlook-may-2024-update