„VUCA világ” és munkaügyi szervezetek a WAPES tükrében

 

73 állami munkaügyi szervezet tapasztalatait összegzi friss kiadványában a WAPES, azaz az Állami Munkaügyi Szervezetek Világszövetsége, amelynek Magyarország szinte megalakulása óta elnökségi tagja.  A jelenlegi török (ISKUR) elnökség időszakát megelőzően három éven át a szervezet kincstárnoka is volt a magyar munkaügyi szolgálat. Az OECD-LEED és az IDB (Inter-Amerikai Fejlesztési Bank) és a WAPES közös kiadásában 2016. február 11.-én Washingtonban bemutatott kötet erőssége, hogy az elemzett szervezetek köre túlmutat a fejlett országokon és számos afrikai, ázsiai és dél-amerikai kihívásokkal küzdő, erőforrás-hiányos munkaügyi szervezetet is bemutat. A kötet angol, spanyol, francia nyelveken szabadon elérhető az erre a célra dedikált honlapon és számos táblázat is szabadon hozzáférhető.

A kötet maga hét fejezetre oszlik. Az első fejezet az új munkapiacot mutatja be, átemelve az amerikai hadsereg egyik rövidítését a VUCA-t. Amely az angol szavak (illékony, bizonytalan, komplex és kétértelmű) kezdőbetűiből alkottak meg. A második fejezet a szakpolitikai környezetete és a WAPES hatását vizsgálja, a harmadik a helyi piacokra gyakorolt hatásokat. Ez utóbbi nem véletlen, hiszen az OECD-LEED projekt alapvető kérdése. A negyedik fejezet a munkaközvetítéssel, az ötödik a szolgáltatásokkal, a hatodik az eredményekkel az utalós fejezet pedig az ország-specifikus sajátosságokkal foglalkozik.

Sajtóhír (angolul):

http://wapes.org/en/news/jobs-uncertain-times

A rövid video itt található:

https://www.youtube.com/watch?v=4xSHoEoDK6k&feature=youtu.be

A kötetbemutató teljes videója itt érhető el

https://www.youtube.com/watch?v=np8d27iUthg&ebc=ANyPxKpYeXkmFmEKqBBEuIgp3qTTt6JywV6O-FNga5rmqPyRwpt7JJUccSQgK-4kNd9wAjeHMhFzjMPUlQqTfLpqSQFyXBihTw

Teljes kötet letöltése:

http://www.theworldofpes.org/

 

 

 

 

Rovat: 
LLG Policy